Жовтень почнеться міжнародним днем музики

Музиканти й меломани вже традиційно щороку розпочинають жовтень Міжнародним днем музики. Не залишають поза увагою професійне свято і в стінах Закарпатської обласної філармонії.

Цього разу в супроводі естрадно-духового оркестру філармонії свою сольну програму представить Агнеса Бачинська-Марошан (флейта) – випускниця Ужгородського держмузучилища ім.Д. Задора та Львівської національної музичної академії ім. М. Лисенка, лауреат міжнародних конкурсів, учасниця численних майстер-класів (Угорщина, Німеччина, Франція, США). Програма, яку вона представить 1 жовтня, – це своєрідний екскурс у різні історичні епохи. Виконавиця прагне зламати стереотип, що флейті місце лише в класичних творах, і спробує продемонструвати її можливості як інструмента, здатного прикрасити твір будь-якого жанру. Тож на концерті звучатимуть твори Й.-С. Баха, Дж. Ласта, А. П’яццоли, І. Воланте, О. Дюрана, О. Петренка і навіть аранжування одного з хітів Майкла Джексона. Початок – о 17.00.

А 5 жовтня велика зала філармонії наповниться піснями. Сольну програму «Ой беру я ягудки» готує Яна Садварій. Її знають насамперед як провідну солістку заслуженого академічного Закарпатського народного хору. Насправді ж вона – універсальна співачка з неповторним голосом глибокого оксамитового тембру і широкого діапазону, хоча навчалася в Полтавському музучилищі ім. М. Лисенка та Національній музичній академії ім. П. Чайковського як бандуристка. В студентські роки працювала у складі тріо бандуристок, викладала в одній із київських музичних шкіл, була учасницею семінарського хору. А коли зустріла Олександра Садварія, з яким склали чудову сімейну пару, – поміняла столицю на Ужгород. Вже багато років поспіль вона не тільки співає, а й сама складає музику та вірші. За чверть століття у її творчому доробку зібралося понад 150 пісень, частина яких, імовірно, ввійде до першої авторської збірки Яни Садварій «Співаю тобі, Україно». А ще вона має авторську естрадну студію, яку відвідують як ужгородці, так і талановиті діти та молодь із різних куточків Закарпаття.

Неможливо підрахувати, скільки разів за свою кар’єру Я. Садварій виконувала соло. Але 5 жовтня на сцені філармонії вона вперше постане перед глядачем у різних амплуа: виступить у супроводі Закарпатського народного хору, виконає закарпатські й лемківські народні пісні, колискові й балади, заспіває румунською й іспанською мовами. Будуть і її вірші та авторські пісні, унікальний голос звучатиме в поєднанні з цимбалами, віолончеллю, жіночим складом хору, оркестром тощо. Інструментальні соло виконають І. Вархол, Л. Ленарт, Ш. Шрайнер, М. Бровді, Е. Фіщенко, а довершать програму заслужений артист України Олександр Садварій та Катерина Лінтур. Початок концерту – о 18.30.

Підготувала Таїсія ГРИСЬ

Будьте першим, хто прокоментує цю новину!

Залишити коментар

Вашу електронну пошту не буде опубліковано.


*