Життя спонукало депутатів облради зібратися на позачергову сесію

Учора на вимогу третини обласних обранців відбулася позачергова сесія облради VII скликання. Перед її початком голова ради Михайло Рівіс оголосив про створення фракції «Батьківщина» у складі 7 депутатів, яку очолив Олександр Кеменяш.

Ключовим же питанням порядку денного стало звернення до Президента України щодо забезпечення компенсації за пільговий проїзд окремих категорій громадян. Голова облдержадміністрації Геннадій Москаль повідомив, що з цього приводу вже надсилав лист у Кабінет Міністрів, однак отримав відписку з Мінфіну. На його пропозицію звернення депутатів облради адресували як уряду, так і  народним депутатам України. У ньому обласні обранці просять главу держави підписати відповідний закон, який вносить зміни до державного бюджету на поточний рік і передбачає субвенцію областям на соціальні видатки.

Гостру дискусію викликало і наступне. Йшлося ж про питання фінансування профтехучилищ. Як відомо, законодавці спершу поклали видатки на їхнє утримання на місцеві ради, однак прийняли зміни до Закону «Про державний бюджет України» і в Бюджетний кодекс, які передбачають кошти на ці цілі. В усіх містах обласного підпорядкування нині з місцевих скарбниць ПТУ фінансуються. Окрім трьох мукачівських. В результаті депутати ухвалили звернення до Мукачівської міськради з проханням прийняти рішення про виділення коштів для ПТУ на 1-й квартал цього року (їх після отримання субвенції Г.Москаль пообіцяв повернути) і до Президента підписати ухвалений парламентом закон. Його  також адресували і Кабінету Міністрів, і народним депутатам.

Перед розглядом питання про запровадження санкцій до Росії з трибуни виступив боєць АТО, представник ГО «Патріотичні сили Закарпаття» Микола Марчишак. Його аргументи були переконливими, тому депутати ухвалили звернення до Президента України П.Порошенка, голови ВР В.Гройсмана і прем’єр-міністра А.Яценюка з пропозицією розробити програму припинення економічних зв’язків з країною-агресором.

Також обласні обранці звернулися до глави держави з вимогою зробити все можливе для звільнення з російського полону Надії Савченко. Ще одне їхнє звернення  до вищого керівництва країни має на меті нарешті вирішити проблему з  ввезенням автомобілів (зменшення мита) і перебуванням на території України автівок з іноземною реєстрацією.

Петро ПОЛІХА.

Будьте першим, хто прокоментує цю новину!

Залишити коментар

Вашу електронну пошту не буде опубліковано.


*