ЗМІНЕНО ПОРЯДОК НАРАХУВАННЯ СУБСИДІЙ: ЩО СЛІД ЗНАТИ

Починаючи з травня нинішнього року в Україні призначення житлових субсидій здійснюється згідно з новим порядком. Про це йшлося під час брифінгу в Закарпатській ОДА за участі фахівців соціального захисту населення.

Як повідомила заступник директора департаменту соціального захисту населення Закарпатської ОДА Наталія Омелянюк, запроваджені Урядом  зміни пов’язані із необхідністю від 1 січня 2019 року перейти на адресну систему надання субсидій – для домогосподарств, а не кожній окремій людині. Водночас, буде відмовлено в наданні субсидій певній категорії субсидіантів, які насправді приховують власні статки і не потребують підтримки держави, повідомили з прес-служби ОДА.

“Переважній більшості громадян, які отримують субсидії і не мають щойно куплених предметів розкоші, нових автомобілів, або у складі сімей яких немає працездатних осіб, що декларують нульові ставки доходу, як і раніше, державна допомога буде перепризначена  автоматичо і без необхідності звертатися до органів соціального захисту”, – повідомила Н. Омелянюк.

Згідно з новим порядком, повторно подати заяву та декларацію потрібно внутрішньо переміщеним особам, сім’ям, де є непрацюючі люди працездатного віку, у яких або відсутні доходи, або їх зарплата становить менше мінімальної.

Відтепер декларувати необхідно буде доходи усіх членів сім’ї (чоловіка, дружини та неповнолітніх дітей), навіть тих, які зареєстровані за іншими адресами. При цьому соціальні норми житла та соціальні нормативи житлово-комунального обслуговування за адресою домогосподарства на таких осіб не розраховуються.

У зв’язку із нововведеннями, у нарахуванні житлово-комунальних компенсацій в 2018 році право на отримання субсидії втратили сім’ї, якщо хоча б один із їх членів відноситься до наступних категорій:

  • орендодавці, які не задекларували доходи від здачі майна в оренду,
  • особи, які вчинили одноразову покупку або оплатили послуги вартістю понад 50 тисяч гривень,
  • власники автомобілів та мотоциклів, з дня випуску яких пройшло менше 5 років (виняток становлять мопеди або машини, видані соцорганами) та власники квартири, площа яких перевищує 120 кв. метрів, або будинку, площею понад 200 кв. м (обмеження не поширюється на дитячі будинки сімейного типу, прийомні та багатодітні сім’ї).
  • Не мають права на субсидію особи працездатного віку, які не працюють, не навчаються і не перебувають на обліку у Центрі зайнятості як безробітні та особи, чиї доходи за є нижчими за мінімальну заробітну плату. Таким громадянам управління праці та соціального захисту населення автоматично зараховує в дохід три прожиткових мінімуми, що істотно знижує ймовірність нарахування субсидії. Не можуть претендувати на субсидію також закарпатці, котрі мають заборгованість за оплату житлово-комунальних послуг.

У випадку приховування достовірної інформації про перебування за кордоном більше 2-ох місяців, місце фактичного проживання і т.д. можуть позбавити виплат та зобов’язати повернути субсидії у державний бюджет та сплатити за комунальні послуги у повному обсязі.

Фахівці рекомендують закарпатцям звернути увагу на нововведення та консультуватися щодо змін у порядку оформлення субсидій в органах соцзахисту населення.

Будьте першим, хто прокоментує цю новину!

Залишити коментар

Вашу електронну пошту не буде опубліковано.


*