Золтан Сільваші: СПОЧАТКУ – РОЗБУДОВА ІНФРАСТРУКТУРИ,

а потім – друга ліга

Минулого року зі стану мукачівського футбольного клубу «Мункач» лунали заяви про те, що команда братиме участь у чемпіонаті України в другій лізі вже в цьому сезоні. Однак цього не сталося. Чому так і про підготовку дитячо-юнацьких команд до чемпіонату в дитячо-юнацькій лізі України –  в розмові з тренером Золтаном Сільваші.

Золтане Йосиповичу, як проходила підготовка до нового сезону в ДЮФЛУ ваших підопічних?

– У  ці місяці дуже активно працювала наша селекційна служба, ми передивилися бпонад 50 юних гравців, але остаточно ще зі складом не визначилися. Дуже добре, що турнір А. Гаваші проходить саме в нас, і ми можемо передивитися в поєдинках наших новачків із суперниками, з якими згодом ще й гратимемо в одній групі в чемпіонаті. Нещодавно їздив на турнір із футболістами 2001 р. н. (U-17) до Румунії, де грали з дуже серйозними командами, зокрема місцевим ФК «Чіксереда», який, до речі, грає на цьому турнірі, словацьким «Дунайска стреда», хорватами, тож зауважу, що нам ще потрібно багато працювати й розвиватися. Нині нові гравці мають можливість продемонструвати свої здібності й залишитися в складі «Мункача».

З чим пов’язані такі великі кадрові зміни в команді  U-15?

– Із команди 8 гравців основного складу перейшли до академії в м. Кішварда, тому й доводиться натхненно працювати, щоб знайти їм достойну заміну. Поки що продовжуємо цю роботу.

Директор академії Пейтер Латор недавно під час передачі «Час футболу» зазначив, що «Мункач» має стати «твердим середнячком» в дитячо-юнацькій футбольній лізі України. Цього вдасться досягти, до прикладу, в сезоні 2017/2018?

– Я би хотів поборотися за вихід до фінальної частини, але, на жаль, поки що в команді немає тих виконавців, перед якими можна ставити такі високі завдання. У нас дві старші команди 2001 та 2002 р. н. (U-17 та U-16), які зберегли свій склад, тож вони, думаю, втрутяться в боротьбу й зможуть скласти конкуренцію фаворитам – львівським командам, моршинській «Скалі».

Минулого року було багато розмов про те, що «Мункач» у сезоні 2017/2018 заявиться до чемпіонату другої ліги. Чому не вийшло?

– Це наш прорахунок. Ще на старті минулого сезону наголошував керівництву, що потрібно заявлятися до аматорського чемпіонату України, але ми вважали, що заявившись до чемпіонату U-19 першої ліги України, серед організаторів якого є ФФУ та ПФЛ, матимемо право на участь у другій лізі, хоча в регламенті цього не було. Однак так не вийшло. Тож думаю, що цей час ми маємо використати на розбудову власної інфраструктури – тренувальної бази, футбольних полів.

Тож поки що вершиною футбольної піраміди «Мункача» є команда U-19…

– Так, у цій віковій групі випускники нашої школи мають можливість ще рік пограти практично на рівні дорослого футболу. До слова, майже всі гравці основного складу, які виступали в минулому сезоні, нині також тренуються в СК «Варда» (Кішварда). Тож зараз тренерський тандем Віктор Ряшко – В’ячеслав Вакуленко формує цілком нову команду з гравців 2000 р. н. Тобто в чемпіонаті U-19 гратимуть вісімнадцятирічні футболісти. Знаю, що кількість учасників чемпіонату збільшиться, тож цей сезон буде ще цікавішим, ніж попередній, який став дебютним.

Чув, що тренери мають освоїти нову програму тренувань, яка базується на розробці іспанських фахівців. Що це за новий курс підготовки для наших юних футболістів?

– Угорський фахівець Тоді Йожеф, який розробляє програми підготовки для угорських академій, запропонував саме цю тренувальну програму для різних вікових груп. Ми постійно отримуватимемо його розробки й зможемо використовувати їх у нашій побудові тренувального процесу. Вже цього тижня всі тренери відправляться до Кішварди на семінар, де отримають нові знання й пройдуть курс підвищення кваліфікації.

Що б хотіли побажати тренерам, гравцям незадовго до старту нового сезону?

– Найголовніше, щоб усі були здорові, усміхнені, з позитивним настроєм. І, звісно, отримувати насолоду від футболу.

Семен МИХАЙЛИК

Будьте першим, хто прокоментує цю новину!

Залишити коментар

Вашу електронну пошту не буде опубліковано.


*